Dodijeljene odluke o financiranju projekata u sklopu natječaja “IRI 2”

Dodijeljene odluke o financiranju projekata u sklopu natječaja “IRI 2”

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji sa Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) dodijelila je jučer prve 23 Odluke o financiranju projektnih prijedloga poduzetnicima koji su pozitivno ocijenjeni i najviše rangirani u sklopu Poziva  „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) – faza II“.

Vrijednost predmetna 23 projekta je 276 milijuna kuna, od čega je 161 milijuna kuna iznos bespovratnih potpora, dok će najuspješnijim, pozitivno evaluiranim projektima unutar samog Poziva biti dodijeljeno ukupno 989,5 milijuna kuna.

Uz ministra Horvata, ovom predstavljanju prisustvovali su državni tajnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić i Nataša Mikuš Žigman, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec te član Uprave HAMAG-BICRO-a Ante Janko Bobetko, dok je iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sudjelovao Luka Novosel.

‘Danas smo pripremili prve 23 Odluke o financiranju projekata koji se dodjeljuju putem OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost za prva 23 projekta iznosi 276 milijuna kuna dok vrijednost bespovratnih sredstava iznosi 161 milijun kuna. Ukupno je pak u sklopu IRI 2 poziva zaprimljeno 340 projektnih prijava kojima je zatraženo više od 3,2 milijardi kuna bespovratnih sredstava, projektne vrijednosti 5,6 milijardi kuna što je dvostruko više nego na IRI 1 pozivu“, napomenuo je tom prilikom predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Jedna od prvih tvrtki  koja je zaprimila Odluku o financiranju projekta je i vukovarska tvrtka, stanar Vukovarske gospodarske zone, Certifikat d.o.o. za projekt pod nazivom ‘Povećanje razvoja novih proizvoda tvrtke Certifikat d.o.o.’ ukupne vrijednosti 11.595.659,21 kn.

Tvrtka Certifikat d.o.o. djeluje na tržištu od 2005. godine, te je danas jedan od vodećih i najuspješnijih poduzeća u specifičnoj djelatnosti proizvodnje in vitro dijagnostike.

Ovim projektom osigurala su se sredstva za razvoj dva nova inovativna proizvoda u mikrobiološkoj in vitro poizvodnji, čime će postati konkurentnija prvenstveno na  domaćem tržištu, a onda i inozemnom tržištu.

Cilj projekta je istraživanje i razvoj dva nova proizvoda: mikrobiološka ploča za ispitivanje sterilnosti,te ploča za brzu kontrolu u laboratorijskoj dijagnostici koji bi pridonijeli proširenju lepeze proizvoda,bolju poziciju na tržištu, te stvaranje klime za daljnja istraživanja i razvoj.

Ministar Horvat na kraju je istaknuo kako će projekti koji se potiču putem ovog Poziva dovesti hrvatsko gospodarstvo na višu razinu konkurentnosti kroz stvaranje novih inovativnih proizvoda i usluga u specifično ciljanim S3 područjima, a time ujedno utjecati na profitabilnost i konkurentnost samih poduzetnika. „Svi ovi projekti pokazuju kako su naši poduzetnici itekako spremni za nadolazeće izazove koje pred nas stavlja budući proračun EU, putem Višegodišnjeg financijskog okvira, koji će glavni fokus staviti na digitalnu transformaciju, nove ekološki prihvatljive tehnologije i održivo gospodarstvo“, rekao je zaključno Horvat i najavio kako je cilj ove Vlade već početkom idućeg mandata otvoriti natječaj IRI 3.